Campus Fryslân

University

Het heeft even een paar eeuwen geduurd, maar Friesland heeft weer universitair onderwijs. In Campus Fryslân, een faculteit van de Rijksuniversiteit Groningen, is ruimte voor maar liefst duizend studenten.

Campus Fryslân heeft haar intrek genomen in het historische Beursgebouw, gelegen op een prominente en levendige plek in het centrum van Leeuwarden. Tot voor kort deed dit gebouw nog dienst als bibliotheek. Na een grondige verbouwing is de campus nu een soort gebouw in een gebouw. Al het statige buitenwerk bezit nog altijd de allure van een neo-klassiek handelscentrum uit de negentiende eeuw, terwijl aan de binnenzijde een volledig modern onderwijscentrum is gebouwd. Het is van alle gemakken voorzien en precies zo ontworpen dat alle klassieke elementen worden uitgelicht. Zo lopen de lange ramen nu weer door tot aan de vloer, is de originele ingang hersteld en zijn de monumentale zuilen, gevels en plafond intact gebleven.

Welkom op de campus - voel u thuis

Daarbij is de Campus Fryslân ook nog eens ingericht op een toekomst waar energie een groot goed is. Het is een van de eerste onderwijsgebouwen dat volledige zonder gas opereert en alle verlichting is LED. Op het dak leveren 362 zonnepanelen een hele hoop elektriciteit en twee warmtepompen van 160 meter diep zorgen altijd voor een prettig klimaat.

Qua esthetiek en duurzaamheid zit het dus wel goed in de Leeuwarder Campus. Maar laten we wel wezen, het gaat om de inhoud. Met 5.500 vierkante meter over vier verdiepingen, twaalf onderwijsruimtes en een groot modulair auditorium is er in ieder geval genoeg ruimte. Er is zelfs een Living Lab waar studenten worden gestimuleerd om prototypes te bouwen en te testen, want innovatie en experiment staat hier hoog aangeschreven.

Uiteindelijk gaan hier duizend studenten werken aan hun bachelors, masters en PhD’s op uiteenlopende discipline’s. Richtingen als Global Responsibility & Leadership, Susainable Entrepreneurship en Water Technology maken van Campus Fryslân een toekomstbestendig onderwijsinstituut, gratis toegankelijke lezingen en talkshows zetten het midden in de samenleving en door zowel vraag- als aanbodgestuurd te werken vindt het aansluiting met het bedrijfsleven. Campus Fryslân is een lokale faculteit van wereldniveau.

Meer over Campus Fryslân

De andere campussen - in Leeuwarden

Deel deze pagina - share